Бензогенератори - усі особливості та характеристики.

У використанні бензинових електростанцій (далі бензогенератор) існують свої особливості. В процесі монтажу цих пристроїв і подальшій роботі з ними потрібно дотримуватися деяких правил, які забезпечать їх безпечне і довгострокове використання. Всі тонкощі в застосуванні цих агрегатів пов'язані з наявністю в їх пристрої двох основних частин: двигуна внутрішнього згоряння, а також безпосередньо генератора електричної енергії.



Правила установки

Розміщують генератори всередині приміщень, або зовні. Якщо агрегат розташований на вулиці, то важливо забезпечити його захист від опадів, пилу та бруду. Найчастіше, вони знаходяться під навісами, в сараях та інших будівлях у дворі. Це пояснюється високим рівнем шуму в процесі роботи бензогенератора, незважаючи на наявність всіляких звукопоглинальних кожухів та глушників. Також на місце розташування впливає ще ряд факторів, наприклад таких, як висока пожежонебезпека і наявність вихлопних газів. Якщо все-таки монтаж йде всередині будинку, то рекомендується розміщення в майстернях, підвальних приміщеннях або гаражах.

Установка агрегату проводиться на рівній спеціально підготовленій поверхні, щоб уникнути його підвищених вібраційних коливань при роботі. 

Самому приміщенню потрібно відповідати декільком вимогам. У ньому не допустимий високий рівень вологості, адже робота відбувається з електрикою і є можливість виникнення короткого замикання. Місце має бути сухим, і звичайно без потрапляння прямих сонячних променів. 

Рекомендується підтримувати в ньому прохолодну температуру повітря. Це потрібно для адекватного охолодження моделей з повітряної вентиляцією. Сам бензиновий генератор в процесі роботи - джерело тепла, і в сукупності з високою температурою навколишнього повітря це може привести до того, що апарат перегріється і вийде з ладу.


Також важлива наявність якісної вентиляції самого приміщення. Це пов'язано з тим, в першу чергу, що в процесі своєї роботи бензогенератор викидає в атмосферу певну кількість газоподібних продуктів горіння палива. Частіше повітрообмін проводиться за рахунок кватиркових фрамуг, а також внутрішньої витяжної вентиляції. Але найбільш прийнятним є варіант відведення утворених вихлопних газів по патрубку (довжина якого не більш 3 метра) за межі будівлі, тим самим, виключаючи попадання їх у повітряне середовище приміщення. Концентрація цих токсичних газів дуже небезпечна для здоров'я людини, тому потрібно серйозно підійти до вирішення даного питання. У такому випадку більш вигідним варіантом буде розміщення бензогенератора в якій-небудь споруді під навісом або у дворі.

Ще важливо врахувати наявність джерел вогню поблизу при розміщенні бензогенераторного обладнання. Потрібно повністю виключити це, що пов'язано з тим, що сировина для заправки бензогенератора легко загорається і високий ризик виникнення пожежі при необережному поводженні з ним. До загоряння призводить не обов'язково сам бензин, так як може вистачити цілком і його пари. Тому категорично забороняється палити і працювати з відкритим полум'ям поблизу даних агрегатів. 

Якщо ви купили великоваговий потужний бензогенератор, який плануєте використовувати в стаціонарному режимі, то має сенс установка його на спеціально звареної рамі висотою близько 1 метра. Це дає підвищену стійкість всієї конструкції, а також зручність при технічному обслуговуванні. Необхідність високо піднімати ємності з паливом для заправки бака або ж працювати в похилому положенні при ремонті, огляді електростанції відпадає. Необхідно заземлити опорну раму в обов'язковому порядку, тому що забороняється піддавати цьому процесу нульову фазу самого генератора.



Запуск генератора

Перед пуском генератора потрібно перевірити його заземлення. Переконайтеся в тому що в баку є наявність палива, а при необхідності - долийте його. Це категорично забороняється робити при включеному двигуні. 

Якщо в роботі вашого генератора була перерва більше 1 місяця, то паливо в баку потрібно замінити перед поновленням його експлуатації. Це потрібно робити регулярно, якщо передбачено нечасте аварійне автоматичне включення бензогенератора. 

Ще перед кожним запуском потрібен контроль рівня масла в двигуні. Своєчасне виявлення його зниження це запорука запобігання швидкого зносу і передчасної поломки рухового блоку. Заміна масла повинна проводиться кожні 50-70 годин роботи залежно від його виду. Не допускайте змішування мінеральних і синтетичних сортів, адже це негативно позначиться на внутрішньому стані деталей мотора. 

Перед тим як почати роботу переконайтеся, що до генератора не підключені електроспоживачі.



При першому пуску, використовуючи електричний або механічний стартер, через кілька секунд вимкніть двигун, а потім запустіть його. Прогрійте мотор, і тільки після цього поступово збільшуйте навантаження на сам генератор. Дивіться, щоб споживана потужність струму не перевищувала вироблювану, так як це може привести до поломки бензинової електростанції. 
 
Корисні поради по експлуатації

►Працюючи з бензогенератором потрібно чітко контролювати всі тимчасові відрізки, які встановлені для роботи того чи іншого вузла двигуна, а також терміни дії витратних матеріалів.
►Капітальний ремонт проводиться строго відповідно до допустимої моторесурсом моделі. Перед запуском генератора засвідчитесь у рівні та якості масла і бензину. Якщо є необхідність заповнення масла, то долив проводять тільки якщо двигун вимкнений і вже охолов. Відкривання кришки з маслоналивною горловиною коли мотор запущений може привести до серйозних травм і опіків.
►Використовуйте лише ті марки палива і мастильних матеріалів, які рекомендовані вашому агрегату в технічній документації. У ній можна знайти і періодичність заміни витратності засобів.
►Ще періодами потрібна буде заміна повітряного і масляного фільтрів, установка і прочищення нових свічок запалювання.
►Є моделі генераторів які можуть видавати струм і промислової і побутової напруги. Рекомендують використовувати його для відповідних приладів і не намагатися адаптувати пристрій, що працює від 220 Вольт, під напругу 380 Вольт і навпаки.
►У ряді бензогенераторов є клеми на 12 Вольт, які дозволяють проводити зарядку акумуляторних елементів. Але деякі користувачі вважають що їх можливо використати як джерело живлення для запуску автомобільних двигунів. Робити це категорично не можна у зв'язку з тим, що в процесі початку роботи автомотора виникають високі перепади струму, які приводять до виходу з ладу генераторного блоку.
►Якщо ви хочете підключити електронно-обчислювальну та інші види складної побутової техніки, то краще використовувати стабілізатор напруги, так як струм, який виробляє генератор, не завжди має стійкі характеристики.

 Вибрати та купити бензогенератор, Ви можете у нас на сайті у розділі ГЕНЕРАТОРИ.

Поділитися з друзями:
Каталог