Що таке вологомір зерна?

Вологомір зерна - це спеціальний прилад, призначенням якого є вимірювання рівня вологості зернових, зернобобових, бобових культур під час їх збирання, а також зберігання, післязбиральної обробки і подальшої переробки. Дані прилади дозволяють вимірювати вологість для певної кількості культур, в число яких зазвичай входять, кукурудза, ячмінь, пшениця, рис, гречка, соняшник і так далі. До ключових функцій, крім основної - вимірювання рівня вологості, цілком можна віднести такі, як усереднення результатів вимірювання, автоматичне відключення живлення, індикація розряду батареї, зсув градуйованої характеристики, а також введення поправок в температурі в автоматичному порядку.

 

Вимірювач вологості зерна, найчастіше використовується для проведення експрес-аналізу вологості певної культури в лабораторних та польових умовах, тобто починаючи безпосередньо з того моменту, коли відбувається прибирання з поля та закінчуючи процесом переробки зерна, наприклад, походу сушіння, розміщення в спеціальних сховищах, а також під час зволоження зерна, що відбувається перед подальшим помелом.

Спеціальний вимірювач вологості зерна являє собою переносний електронний прилад, який є досить зручним і простим у використанні. На його дисплеї під час проведення вимірювання відображаються свідчення рівня вологості, які демонструються в процентному співвідношенні. Як правило, дисплей русифікується, що робить роботу з приладом ще простішою. Вологоміри зерна володіють деяким особливостями, основною з яких є універсальність, тому що їх можна застосовувати для роботи з різноманітними типами насіння трав й зернових культур без необхідності в спеціальному попередньому подрібненні. Ці прилади дають можливість проводити потрібні дослідження в досить широкому діапазоні, при цьому отримувати результати високої точності.

 

Сучасні вологоміри засновані на мікропроцесорних схемах, що дозволяє отримати підвищені експлуатаційні характеристики. Також існує можливість підказок, які полегшують роботу з пристроєм. За допомогою мікропроцесорів вологоміри в автоматичному порядку вносять необхідні поправки в показання у разі температурних змін, що дозволяє отримувати точні результати.

Поділитися з друзями:
Каталог