Вибір "болгарки". Характеристика та види.

Відомі в народі як "болгарки", а саме кутові шліфувальні машини. Вони призначені для нарізання каменю і твердих металів, зачистки, обдирання, шліфування поверхонь і т.ін. 
Робочим інструментом "болгарки" найчастіше є абразивний диск для шліфування або нарізання певного типу матеріалу. Відрізні диски набагато тонші від шліфувальних.

Як вибрати болгарку шліфмашину

Строго для певного типу матеріалу призначений конкретний диск. Інакше Ви можете позбутися диска і травмуватися.

Характеристики та види шліфувальних машин


1. Перша основна характеристика кутової шліфувальної машини - гранично допустимі розміри використовуваного абразиву. Це:

►приєднувальна різьба шпинделя (d)
►максимально допустимий діаметр (D) та його товщина (b)

Функціональні можливості Вашого інструменту визначає діаметр диска. Чим дана величина більше, тим глибший можна зробити розріз.
Робоча поверхня диска - його кромка, а не бічна поверхня. Виходячи з цього глибокі різи рекомендується робити за декілька проходів!

2. Наступна характеристика - швидкість обертання шпинделя на холостому ходу. Ключовий момент розрахунку оптимальної швидкості обертання шпинделя це те, що лінійна швидкість поверхні ріжучого інструменту в точці дотику з поверхнею заготовки повинна бути близькою до 80 м / с (щодо цієї заготовки), виходячи з цього, швидкість обертання дисків з діаметром більше нижче, ніж у їхніх менших за розміром побратимів (логіка проста: чим вище діаметр диска, тим довжина окружності більше, тим з більш довгою робочою поверхнею інструменту стикнеться оброблювана поверхня при одному обороті шпинделя).

Є моделі кутових шліфмашин, особливо з категорії професійних, які оснащені системою регулювання числа обертів шпинделя. Це робиться тому що:

►по-перше, "болгарки" використовуються і для шліфування і зачистки поверхонь, а на великій швидкості багато оброблювані матеріали починають попросту горіти, а це небажано.
►по-друге, в процесі роботи диски стираються і, відповідно, потрібна більш висока швидкість обертання;
►по-третє, зовсім необов'язково використовувати в "болгарці" диск максимального діаметру. Для диска з діаметром менше необхідна більш висока швидкість обертання;

3. Споживана потужність. Цей показник має тісний зв'язок з максимальним діаметром робочого інструменту, так як диск, який має великі габарити важить більше і відчуває більш значні навантаження. Крім усього, потужний інструмент більш витриваліший, не так швидко гріється і т.ін. Таким чином для тривалої роботи призначені професійні кутові шліфувальні машини, могутніші за своїх непрофесійних побратимів.

Вибір професійної болгарки

4. З потужністю агрегату, а також швидкістю обертання шпинделя пов'язані деякі особливості:
  • Ряд моделей "болгарок" оснащені системою обмеження пускового струму або так званою системою "м'якого пуску". Завдяки цій системі, в момент коли інструмент включають не відбувається значного кидка струму (він не перевищує 16А), це робить можливим підключити його до побутової електромережі;
  • Система автоматичного балансування диска. Її суть: в процесі роботи диск (особливо відрізний) найчастіше зношується нерівномірно (хто сам працював, той знає). Тому машина починає вібрувати, тим самим більш ускладнюючи процес роботи. Для усунення цієї незручності, деякі виробники і придумали систему автоматичного балансування диска. Принцип її роботи подібний принципом роботи системи стабілізації вібрації деяких пральних машин (підшипник з відсутніми кульками).
  • Деякі більш модернізовані моделі "болгарок" оснащені системою підтримки постійного числа обертів диска, для того, щоб, незалежно від прикладеного зусилля, інструмент був в оптимальному режимі роботи;
  • Також існує система захисту інструменту від перемикання (Вугільні щітки). Ця система використовується в більш сучасних моделях кутових шліфувачів. Суть системи в наступному: якщо під час роботи відбулося короткочасне відключення  живлення напруги, а потім напруга з'явилася знову, болгарка самостійно не запрацює. Що б продовжити роботу потрібно її вимкнути (за допомогою кнопки включення / виключення), а потім знову включити.

5.Тепер про кутові шліфувальні машини в загальному. Вони бувають одноручні або двуручні. Обидва види можуть оснащуватися додатковою рукояткою, для зручності роботи. Більша кількість варіантів краще (і для лівші в тому числі).
Деякі моделі "болгарок" мають спеціальні вібропоглинаючі рукоятки для більш комфортної роботи, а деякі виробники для більш зручної роботи пропонують повертати редуктор, а не переставляти рукоятку.
Диски, як правило, замінюються за допомогою ключів (додаються до інструменту).
Також багато моделей комплектуються або можуть додатково оснащуватися спеціальною гайкою, яка вручну закручується і відкручується, тобто без додаткового інструменту (наприклад, швидкозатискна гайка SDS у BOSCH). А також для зручності заміни диска багато нинішніх "болгарок" мають кнопку фіксації шпинделя.

Ключ до болгарки (шліфмашині)         Швидкозажимна гайка SDS BOSCH
                     (стандартний ключ до шліфмашини)                                                                                            (SDS гайка)

            
Для безпеки роботи кутові шліфувальні машини оснащують захисними кожухами, які переставляються подібно рукоятці, а в деяких інструментах навіть без використання додаткового інструменту.

Не починайте роботу з кутовою шліфмашиною без захисних окулярів! Більшість виробників настійно рекомендують використовувати ще й захисні рукавиці і шолом. Швидкість обертання робочого інструмента дуже висока!

Вище було сказано про професійний та непрофесійний клас "болгарок". Професійні кутові шліфувальні машини мають видимі відмінності в технічних характеристиках а також відрізняються ще й тим, що, будучи призначеними, для більш тривалої і важкої роботи, їх комплектуючі виготовляють з більш довговічних і дорогих матеріалів.

"Болгарка" відноситься до "небезпечного" інструменту, тому щоб уникнути випадкових включень, багато моделей оснащено кнопкою захисту від випадкового включення.

Принади до кутових шліфмашин:

1) Шліфувальні тарілчасті кола економні в експлуатації і з великим діапазоном обробки металу, деревини, пластика і каменю.

2) Відрізні і обдирні круги. За їх допомогою можна легко, швидко та економічно роз'єднувати заготовки і шліфувати. При роботі обдирним кругом кут обробки повинен лежати між 30 і 40 градусом. Якщо оброблюваної заготівлі потрібно більш плоске положення кутового шліфувальна, то обдирне коло повинне час від часу сточуватися, щоб знову отримати шліфувальну грань на заготовці. Відрізні круги не рекомендують використовувати при роботах по широким сторонам металевих заготовок і при різанні хитних заготовок.

3) Алмазні відрізні круги. Кожен тип цих кіл призначений для строго певного виду матеріалу: диски для граніту - для дуже твердого матеріалу (у в'язкому вони застрягають), асфальтні диски затупляются в граніті, а різновиди для бетону не підходять для вапняку.

4) Шліфувальні стрічки для кутових шліфувачів. Діапазон експлуатації - від тонкого до грубого шліфування, обдирання окалини та іржі. Вони дуже ефективні при ремонті автомобілів. Паперові шліфувальні полотна на шліфувальній тарілці з липучим з'єднанням і фіброві шліфувальні полотна для закріплення на гумовій опорній тарілці (несуть велике навантаження при важких шліфувальних роботах) підходять для обробки різних матеріалів: лак, камінь, дерево, метал.

5) Чашкові шліфувальні круги з твердого металу використовують на малих площинах, здійснюють пригін панелей з вапняку або газобетону, знімають всілякі нашарування на пелюстках (скловолокно), видаляють товсті шари фарби і т.ін.

Корисна порада: глибокі розрізи за один прохід збільшують час роботи, зменшують термін служби інструменту, при цьому диск піддається значним перевантаженням, а плоскі різи ведуть до швидкого роз'єднання матеріалів і підвищують термін служби інструменту. наприклад, на практиці при різанні бетонної стіни спеціальним алмазним диском діаметр якого 230 мм, за один прохід не рекомендують заглиблюватися більше 20-25 мм. А максимально допустима глибина різання для цього кола - 60-65 мм. Можливі й більш глибокі різи, але за допомогою спеціальних пристроїв, які скоріше відносяться до верстатів. Крім того, металеву арматуру в залізобетоні настійно рекомендують розрізати спеціальним відрізним диском по металу.

Види алмазних відрізних кругів:
  • тип "будівельний матеріал" - для змінного застосування для обробки обпаленої цегли і бетону.
  • тип "граніт" ріже по надтвердій породі, такий як граніт і гнейс;
  • тип "бетон" ріже без зусиль по твердим видам бетону, і по армованому бетону;
  • тип "асфальт" - найкращий для обробки складних абразивних матеріалів, таких як свіжий асфальт і бетон.

 Вибрати та купити шліфувальну машину, Ви можете у нас на сайті в розділі ШЛІФМАШИНИ.

Поділитися з друзями:
Каталог