Заточка ланцюгів бензопил, коли і як це краще зробити. Правильні поради

 Чи пам'ятаєте Ви, роботу Вашої бензопили, коли тільки її купили або коли ставили на неї новый ланцюг? Все вірно, вона працювала як нова пила :). А якщо вона перестала пиляти як раніше, робота з нею буде займати по-перше більше часу, по-друге самій бензопилі завдаватиметься шкода, ну і найголовніше існуватиме загроза Вашому здоров'ю.

Якщо ланцюг завжди заточений, пиляння буде ефективним, безпечним і точним. Як часто потрібно заточувати ланцюг запитаєте Ви? Все це в основному залежить від частоти використання пилкою, якістю самого ланцюга і Вашими навичками пиляння, коли Ви відчули, що пиляння стає повільніше, прийшов час заточити ланцюг. До речі це можна зрозуміти ще за однією ознакою - якщо шину почало "вести". Стан ланцюга можна визначити і по стружці яка залишається після розпилу. При гострому ланцюзі стружка майже завжди однорідного типу, а тирса приблизно квадратної форми, при сточених ж зубцях - в стружці багато пилу, а самі тирсу нагадують голки, як від роботи з ручною ножівкою.


    Ланки затупленої ланцюга виглядають так:
 
      Ланки ланцюга після заточення:

У домашніх умовах, якщо є така можливість, краще заточувати ланцюг на точильному інструменті з електроприводом. Якщо ж такої можливості немає або Ви працюєте в польових умовах (наприклад в лісі), то можна вийти з положення, скориставшись спеціальним напилком. Круглі напилки які мають діаметр від 3 до 6 мм використовують для заточування самого ріжучого зубця, плоскі напилки шириною від 4 до 12 мм потрібні для зняття контрольного зубця. Універсальним інструментом у цій справі, вважається, звичайно, верстат для заточування ланцюгів бензопил. Він має компактні розміри, маленька вага, і підходить без винятку для всіх видів ланцюгів. Маючи цей інструмент можна провести рівномірне загострювання всіх зубців ланцюга під необхідним правильним кутом, без додаткових вимірювальних приладів.


Що собою являє верстат для заточування ланцюгів? Запитаете Ви. Ланцюг закріплюється на опорі лещатами, а диск вручну підводиться з верху вниз до кожного з зубців по черзі. Залежно від "кроку" використовуваної ланцюга виставляється і кут ланцюга по співвідношенню до площини диска. Наприклад, коло товщиною 3.5 мм швидко і легко править кромки ріжучих зубців.

Всі зубці потрібно заточувати на однакову довжину. Орієнтуватися треба на довжину найбільш затупленого зубця. Спочатку вимірюють довжину тобто "Козирки" затупленого зубця. Кут між бічною стороною і лезом "козирка" при заточуванні не можна міняти. Якщо "козирок" злегка і нахилений вниз, то кут все одно повинен бути рівний 90 градусів, інакше заточка не вийде ефективною. Оскільки при заточуванні зубця його внутрішній отвір розширюється, потрібно стежити за тим, щоб підстава зубця завжди залишалася в горизонтальному положенні.

І запам'ятайте, що правильна заточка бензопили робить пиляння більш продуктивним, зменшує сам час пиляння, економить Ваші сили, споживання паливної суміші і масла для змащення ланцюга, усуває перегрівання двигуна, і відповідно, збільшує моторесурс бензопили. А верстат для заточування ланцюга являє собою малопотребляющіх, економічне і легке в роботі пристрій, навчитися працювати на якому набагато швидше, ніж ручними напилками.

Стаття несе ознайомлювальний і повчальний характер та все ж ми рекомендуємо звернутися до фахівців, які на професійному обладнанні проведуть якісну заточку Вашої ланцюга і дадуть потрібні поради по роботі з бензопилами. Провести заточку ланцюга Ви можете в нашій компанії НЕВА-Сервіс тел. (044) 332-15-16

Поділитися з друзями:
Каталог