Як вибрати тример, що необхідно знати та на що звернути увагу?

Вибір тримера


Той хто має присадибну ділянку, город, сад або просто галявину біля будинку, рано чи пізно стикається з проблемою догляду за газоном. 

Наприклад стрижка трави яка стрімко розрослася і дрібних чагарників, позбавлення від бур'янів, видалення рослинності уздовж доріжок і стін будівель, навколо дерев і т. ін...

Деякі використовують ручні механічні засоби для цих цілей, наприклад, косу чи серпа. Та інші  пристрої, як
газонокосарки .

Використання коси або серпа, втомлює, це довго, малопродуктивно, а також потрібно мати певні навички. У другому випадку необхідна тільки рівна поверхня площі, яка обробляється і немає можливості обробляти важкодоступні місця. 

Тут виникає третій варіант! Це тример.





Що таке тример? Які його переваги, недоліки і що необхідно знати для правильного вибору цього пристрою? Ми відповімо на ці запитання поетапно.

Назва тримера йде від англійського слова trim - «різка», «стрижка». Цей агрегат з'явився у 1962 році завдяки Д. Болласу - Х'юстонському винахіднику, і мав назву Weed Eater - «поїдач бур'янів». У наш час, його можуть називати електрокоса або бензокоса, все залежить від типу двигуна.

Даний інструмент зрізає траву і невеликий чагарник на об'ємних ділянках території, які мають пересічений складний рельєф, біля різних об'єктів, в місцях важкого доступу. З часу створення, тример чимало змінювався, але залишився при тому ж механізмі дії.

Основні конструкції

Тримерна головка

Головка тримера-це головна ріжуча частина агрегату. Виглядає, найчастіше, як котушка з дротом, намотаною у ньому таким чином, що залишаються два вільні кінці. 

Ви можете підібрати собі модель з 2, 4, 6 і більше дротами, залежно від пристрою котушки. Відповідно, кратно збільшиться і число їх вільних кінців.


Тримерна головка крутиться, і рухомі на великій швидкості дротові «хвостики» зрізають гілки і стебла. Енергія руху передається на котушку за допомогою валу або тросика з двигуна.

На місці котушок з волосінню можуть бути встановлені пластикові або металеві ножі різних форм і диски. 

Рух головки тримера може передаватися від мотора, якщо він знаходиться внизу тримера, або через вал всередині штанги, якщо двигун знаходиться у верхньому положенні.

Також варіантом є передача обертання за допомогою гнучкого валу, у разі коли двигун знаходиться в ранці на спині у оператора. 
 
Вид штанги

Є моделі з прямою та загнутою штангою.

У першому випадку, обертання від двигуна до котушки передається системою редуктора і жорсткого валу. Редуктор буває одинарний (верхній), або в комплексі з нижнім.


Практично всім потужним бензиновим моделям властивий такий пристрій, він є оптимальним своєю надійністю і робочими характеристиками. 

У другому варіанті, при зігнутій штанзі, питання передачі обертання від двигуна до котушки з волосінню вирішується наявністю сталевого троса. Редуктори, при цьому, відсутні. 

Такий технічний вихід частіше доречний в тримері з невеликою потужністю, електричного або акумуляторного типу і вважається менш надійним.

При виборі коси, беріть до уваги, що моделі з гнутою штангою використовуються в обробці рівного рельєфу з застосуванням волосіння або пластикових ножів. На пересіченій місцевості, косити в ямках і ярах дає можливість працювати прямий вал, з використанням сталевих ножів і пильних дисків.

Для побутового використання чи профробіт

При порівнянні тримерів, спочатку визначтесь з класом техніки. Розрізняють:

►професіональні
►побутові

Професіональні агрегати, найчастіше, працюють від 2-х тактного або 4-х тактного ДВС (бензинові), з його верхнім розташуванням. Вони мають високу потужність, продуктивність, наявність різних насадок.

Найчастіше побутові моделі оснащені, двотактним бензиновим двигуном або електромотором. Як правило цей робочий вузол має нижнє розташування в безпосередній близькості від тримерної головки. Всі акумуляторні моделі тримерів ставляться до них.


Але, і серед інструментів, що працюють від електромережі , є моделі, які не поступаються за своїми характеристиками бензокосам і відносяться до професійного агрегату.

Вибір одного з класів буде залежати від очікуваної інтенсивності експлуатації та обсягу робіт садової доріжки, те, як ви самі розумієте, Вам повністю вистачить акумуляторного або електричного побутового апарату, якщо вам необхідно раз на місяць підрівняти невелику галявину перед будинком або скосити траву на садовій доріжці, то цілком вистачить акумуляторного або електричного побутового апарату. А якщо коса Вам потрібна, наприклад, для заготівлі сіна, професійного догляду за газонами і садовими насадженнями на кожен день, то, безсумнівно, тут виправдано придбання потужної бензокоси.

Вид тримеру. Обираємо 1 з 3

Коли визначитеся з класом, вирішите, який вид цього агрегату потрібен Вам. У кожного з них є свої плюси і мінуси. Є три види кіс:

►електричні
►бензинові
►акумуляторні

Електричний тример має доступну ціну і не потребує періодичного заправлення тримера паливом. Не потрібно приготовляти бензо-масляну суміш, електричний інструмент легше, ніж бензиновий. Але він поступається бензиновій моделі потужністю. Довжина електро шнура обмежує поле її діяльності, а сама вона в залежності від наявності електромережі.


Акумуляторні моделі цього достатку не мають. Вони мобільні, автономні, не вимагають електро шнура і джерела електричного живлення, правда вимагають періодичної зарядки акумуляторних батарей. Крім цього, ці інструменти мають найменшу потужність в порівнянні з електричними і бензиновими аналогами.

Найпотужніші бензинові тримери, не залежать від зовнішніх джерел енергії, з ними можна працювати при будь-яких погодних умовах. Вони важкі, потребують частого технічного обслуговування та періодичної заправки паливом, а також дорожчі в ціні.

Вибір моделі тримера цілком залежить від поставлених перед вами завдань. Наприклад, для підстригання кромок, тимчасової стрижки газону перед будинком не доцільно купувати потужний бензиновий агрегат, але для заготівлі сіна, очищення від заростей, стрижки галявин у парках і скверах, він ідеальний варіант. 

Далі, важливим етапом у виборі потрібного інструменту - аналіз технічних параметрів, представлених для придбання, моделей. 

Все просто. Спочатку, оцінюємо загальні характеристики, які має будь-який тип тримерів:

►потужність
►ширину скошування
►вагу
►тип ріжучого елементу
►різновид рукоятки

Від потужності безпосередньо залежить можливість виконувати цим тримером певну кількість робіт з потрібним навантаженням. 
На зручність у використанні інструменту і тривалість його безперервної роботи впливає вага тримера.

Оцінка величини ширини скошування дає можливість визначити продуктивність даної моделі, її здатність до скошення рослинності на великих ділянках.



Доступність використання ріжучої оснастки дозволить зрозуміти, яку рослинність ви зможете косити: газонну тонкостебельну траву, товстостеблі зарості, жорсткий сухостій, невеликий чагарник і тд.

Про можливість виконувати певні типи обробки рослинності, дає представлення різновид рукоятки. Наприклад, велосипедні Т-образні рукояті, встановлюються на потужні моделі тримерів, які застосовують для косіння великих обсягів трави (заготівля сіна) на об'ємних ділянках, коли не потрібна особлива акуратність обробки рослинного покриву. Це ж, можна сказати і про J-образних рукоятках.

А, от, D-або О-образні ручки зручні для менш сильних моделей тримерів, застосовуваних для декоративного догляду за клумбами та газонами. З їх допомогою виконується точна і рівна обробка кромок або точкова різка пагонів.

Далі, на черзі специфічні параметри, властиві певному виду тримера. Наприклад, при виборі акумуляторної мотокоси, порівняйте властивості її енерго елементів: тип батареї (Li- lon, NiMh або NiCd), напруги , часу зарядки. Це важливо брати до уваги, тому що від цього залежить, як довго ви зможете працювати безперервно даним інструментом, і які будуть вимушені перерви для підзарядки батарей за своєю тривалістю. Купуючи бензиновий тример, важливо звернути увагу на тактність двигуна і ємність його бензобака. У кожного з видів мотора є свої плюси і мінуси, які теж важливо врахувати вибираючи ту чи іншу модель. Обсяг паливного бака дасть вам уявлення про те, як довго ви можете працювати від однієї заправки до іншої.

Вибір витратних матеріалів

Ще одним з важливих критеріїв оцінки - можливість використання насадок і оснащення.

Для тримера застосовується волосінь, металічні або пластикові ножі та пильні диски.

Для професійних моделей більш характерні останні два види оснащення. Установку і підбір витратних матеріалів, необхідно проводити ретельно, адже від цього залежить продуктивність вашої моделі і можливість виконувати певні завдання. 

Наприклад, щоб скосити звичайну траву, підійде нейлонова волосінь. Для прибирання сухостою або трав'яної рослинності з масивними стеблами, кращий варіант застосування пластикового ножа. Металевим лезом і дискам під силу перерубувати навіть гілки діаметром 15 мм і більше.


Крім цього, кожен тример може оснащуватися додатковим устаткуванням у вигляді фіксаційних ременів, а також різних видів рукоятей і т.д. 

Важливо відзначити, що екземпляри із розбірною штангою мають можливість застосування особливих насадок і їх використання як кусторіза, культиватора і снігоприбирача. Це дуже розширює сферу застосування таких інструментів.


Про виробників

За досить невеликий період тример став досить популярним інструментом. Сьогодні, багато виробників пропонують даний вид інструменту. 

У Вас є можливість купити моделі всесвітньо відомих брендів, які спеціалізуються не тільки на садовій техніці, це Husqvarna, Bosch, Makita, MTD, Stihl або Hitachi.



А маючи бажання, можна зробити свій вибір на торгових марках, які мають вузьку спрямованість у випуску обладнання тільки для саду. Такі марки як: Gardena, AL-KO, Oleo-Mac або Champion. А шанувальникам російських виробників, Вам пропонують свою продукцію Интерскол і Енергомаш. 

Лідерів тут немає. Кожна марка має свої особливості та переваги. Вибираючи одну з них, дізнавайтеся наявність офіційних сервісних центрів і гарантійного обслуговування. Важливо уточнити про оснащенні - її рівень якості та доступність її придбання.


Як це працює?

Як і кожен інструмент з ріжучим оснащенням, тример - підвищене джерело травмонебезпеки, особливо, якщо взяти до уваги високу швидкість обертання його ріжучих елементів. 

Працювати цим пристроєм потрібно за наявності певних знань з його безпечної експлуатації. 

Існують певні нюанси і тонкощі, наприклад, при зарядці тримерної волосіні в котушку, що важливо для ефективної та якісної роботи. 

Кожен вид ріжучих об'єктів або рослинності вимагає певної манери косіння.

Присутні деякі відмінності в експлуатації бензинових, акумуляторних і електричних кіс. 

Правильний догляд і технічне обслуговування помітно продовжать термін служби вашої коси. 

У підсумку хочеться сказати, що Ваш вибір повністю залежить від Ваших бажань, а ми тільки намагаємося спростити його і надати для цього необхідну інформацію.

Якщо Вам необхідна додаткова інформація про певну модель тримера або критерії його вибору, то Ви можете звернутися до наших менеджерів. Ви отримаєте не тільки повну консультацію по інструменту, а також дізнаєтеся про умови доставки, особливості гарантійного обслуговування і т.ін.

 Вибрати та придбати тример, Ви можете на нашому сайті у розділі ТРИМЕРИ.

Поділитися з друзями:
Каталог