Снігоприбиральна техніка. Різновиди та сфери застосування.

Про снігоприбиральний процес за допомогою техніки люди стали замислюватися давно. Ще на рубежі 20 століття стали з'являтися різні інструменти для очищення території від снігу. Першим з них - агрегат, спроектований Гербертом Фріцем особливістю якого була ручка, з обертанням якої починав роботу вал машини. Це був прорив у технології, який не виправдався на практиці. Обладнання було повільним, важким і громіздким. Воно вимагало фізичних зусиль і володіло низькими показниками. Пізніше, академік Пірсеман дав винаходу другий шанс. Він наділив техніку колеги паровим двигуном, а це значно все спростило.

Різні завдання – своє обладнання

Сьогодні снігоприбирачі різноманітні. Їх відмінності у будові, призначенні та виконанні функцій:

Клас техніки

Бытовые и профессиональные снегоуборщики

►Побутові сніговідкидачі – для обмеженого кола завдань (очищення дачних ділянок, розчищення доріжок (якщо у них бензиновий двигун, то зазвичай до 13 к.с.). 
►Професіональний клас - більш потужні та дорожчі машини, якими користуються комунальні служби. 
Побутові снігоприбирачі в роботі значно простіші, ніж професійна техніка, така як райдери або великі снігоприбиральні машини. Рух шнека здійснюється через редуктор. А якщо агрегат двоступеневий, то і крильчатка приводиться в робочий стан через редуктор. Далі шнек перемелює і підгортає сніг.

Спосіб видалення снігу

Одноступенчатые и двухступенчатые снегоуборщики

►Одноступеневі – снігомети, які мають лише шнек в якості робочого органу. Він і подрібнює, і згрібає, і відкидує його.

►Двоступеневі – крім шнека мають ротор. Спочатку за допомогою шнека сніг подрібнюється і згрібається під сніговідкидачем, а потім крильчатка збільшує силу викиду снігу. 

Якщо снігомет одноступінчатий, то шнеком сніг викидається в жолоб. А в двоступеневому пристрої дальність і сила викиду посилюється за рахунок крильчатки.

Управління

►Самохідні снігоприбирачі мають привід на колеса. Оператор лише направляє. У порівнянні з несамохідними вони більш потужні, мають привід на колеса. Крутний момент за допомогою ременя передається від двигуна на фрикційний диск, який може бути зрушений, щоб вступити в контакт з фрикційним колесом. Далі момент йде на вал, а від нього до редуктора і потім до колеса. Це призводить колеса в рух без фізичного навантаження для оператора.

►Несамохідні – оператор направляє снігомет і веде його. Такі апарати видаляють сніг і пересуваються виключно за рахунок обертання шнека і по праву вважаються кращим видом снігоприбирачів для дачі. Важливо, що вони використовуються виключно при збиранні свіжого снігу, так як його шнек зроблений не з металу, а з товстої гуми, що дозволяє йому не дряпати декоративні доріжки і кладку. 

Важливо знати, що жоден з видів снігоприбирачів не призначений для прибирання снігу з дахів. Це суперечить техніці безпеки, а так само тому що там розташовуються антени, в шнек може потрапити руберойд або шматки іншого покриття даху, що завдасть шкоди робочому механізму.

Снігоприбиральна техніка для дачі і не тільки

Сфера застосування снігоприбирачів досить обширна: від прибирання свіжого снігу до видалення з вулиць справжніх завалів. Побутові моделі набувають як власники заміських будинків і дач, так і міські жителі.

Потужності несамохідного сніговідкидача достатньо для очищення доріжок, а також невеликих двориків до 500 кв.м, а ось більш потужних двоступеневих самохідних агрегатів вистачить для прибирання поверхні до 5000 кв.м. На швидкість збирання і комфорт також впливає кількість швидкостей - чим їх більше, тим маневринніше пристрій, а також параметри ковша такі як висота і ширина - визначають максимальну висоту замету, з яким може впоратися снігоприбиральна машина. Дозволяють збільшити допустиму висоту збираних заметів - ножі, які прикручуються на деякі моделі.

Снегоуборочная техника для дачи

Людям, які приїжджають на дачні ділянки взимку від разу до разу найоптимальнішим варіантом буде невеликий самохідний снігоприбирач на 2-3 швидкостях. Моделі могутніше, що мають до 5 швидкостей переднього ходу і до 2 заднього, незамінні для власників автозаправок, малого бізнесу, клінінгових компаній, працівників комунальних сфер.

Звичайний одноступеневий снігоприбирач підійде власникам дач і котеджів, людям, що живуть за містом і готовим щодня прибирати випавший сніг, а в разі прибирання на один-два рази на тиждень, то вистачить і базового двоступеневого.

Багатошвидкісна складна техніка з фарами, наявністю ножів і багатьом іншим, призначеними для полегшення прибирання купується в міру необхідності і в зв'язку з індивідуальними завданнями і особливостями ділянки. Необхідно підходити з усією відповідальністю до вибору подібного інструменту, в іншому випадку набутий агрегат не справлятиметься з поставленим завданням.

 Статті по темі:
Як вибрати снігоприбирач?

Додаткове обладнання для снігоприбиральної техніки, витратні матеріали.


 Вибрати та купити снігоприбирач, Ви можете у нас на сайті в розділі СНІГОПРИБИРАЧІ.

Поділитися з друзями:
Каталог